Forskningssatelitter

ESAs Swarm sonder

ESA's 3 "swarm" satellitter som skal måle Jorden magnetfelt i 3D nærmer sig opsendelsen. Swarm består af 3stk 9m lange satellitter, hvoraf de to opsendes til elliptiske baner 460 km til 300 km oppe, mens den tredie skal 530km op.

Swarm er iøvrigt blevet til med væsentlig dansk deltagelse

LÆS MERE hos ESA

Voyager sondernes placering på kanten af solsystemetDet er flere gange blevet debatteret om- eller at Voyager sonderne skulle have forladt den magnetiske boble der omgiver Solsystemet og dermed være kommet ud i det interstellare rum. Derfor kan man nu følge sondernes måleresultater online og der er sat målepunkter op, så man kan se præcist hvornår menneskeheden har nået det interstellare rum.

Obama og senattet gar bevilget de første 100 mio USD til at fange en asteroide, og indsætte den i kredsløb om Månen.Planen er at finde en passende 7-8m asteroide inden 2019, hvorefter en bemandet Orion-sonde skal undersøge den inden 2021.

Kilde: Dailymail, AFP mfl

Voyagers placering i solsystemet  pr dec 2012

Efter 35år i rummet måler og sender Voyager sonderne stadig enkelte data tilbage til Jorden med måneders mellemrum. Forrige uge  meldte en rapport, at Voyager nu har forladt solsystemet, baseret på et fald i strålingsniveauet. Men det afviser Voyager-teamet.

De fleste satellitters endeligt er en stille død, hvor de pludselig bliver tavse. En undersøgelse af årsagerne viser at det oftest hverken er rumskrot eller kosmisk stråling, men derimod mikrometeoritter der ødelægger dem. Og det er ikke selve sammenstødet der er fatalt for satellitterne,  men derimod at der dannes radiostråling når de rammer, og det ødelægger elektronikken.

LÆS MERE på Stanford