Juno-mission til JupiterNASA og ESA har nået en væsentlig milepæl i samarbejdet om at lave en fælles mission til Jupiter, á la Cassini-sonden som er i kredsløb om Saturn.

NASA's Cassini sonde medbragte som bekendt den Europæiske Huygens-sonde som landede på Saturn-månen Titan.

På samme måde skal NASA's Jupiter sonde medbringe en Eurpoæisk sonde, der skal gå i et separat kredsløb om Jupitermånen Europa. ESA har sikkert fortrudt at de lavede en "one-shot" landing på Titan, når Cassini sonden ved sine regelmæssige besøg forbi Titan, har vist sig at kunne afdække mere om Månen en Huygens landeren gjorde.

Europa og Ganymede er to af Jupiters måner der begge menes at huse et flydende hav under isen. Isdækket er sandsynligvis adskillige kilometer tyk, og de tegn på flydende vand man har observeret, kan stamme fra enkelte lommer istedet for et globalt hav, og så risikerer man let at en lander vil blive en fuser.

I betragtning af de utrolige mængder detaljerede billeder Cassini har kunnet sende tilbage til Jorden fra Saturn-systemet (som fx. dette th.), vil en Jupiter-sonde sikkert bidrage med fantastisk meget viden

LÆS MERE hos NASA/JPL