Forskningssatelitter


Et solteleskop er blevet opsendt med ballon til 35km's højde, fra Kiruna rumbasen i Sverige. Teleskopet som hedder 'Sunrise' er et rekordstort ballonbåret observatorie.
Kilde: Max Plamck Instituttet

ISS

Hidtil har man brugt stjernekameraer der genkender de klareste stjerner til at navigere i rummet, men nu er NASA ved at teste et nyt system som i stedet navigerer efter pulsarer og som skulle være langt mere præcist og er bedre til rummissioner langt væk.

BARREL ballon opsendes fra sydpolen

NASA har opsendt 20 stratosfære balloner i en mission kaldet BARREL (for Balloon Array for Radiation-belt Relativistic Electron Losse). De er opsendt løbende - en hver dag - fra Sydpolen, og skal hver tilbringe 40 dage højt oppe i atmosfæren, hvor de skal måle røntgen- og elektronstrålingen, for at kortlægge hvor Van Allen magnetbæltets masse bliver af når den skrumper.

Kilde: NASA

NASA har nu lagt sig fast på et design til den kommende asteroide-mission OSIRIS-REx (Origins-Spectral Interpretation Resource Identification Security Regolith Explorer)

"KDP-C godkendelsen er en stor milepæl for projektet; Det betyder at NASA tro på at vi har en realisérbare plan til at få prøver hjem fra en asteroiden Bennu" siger Mike Donnelly, OSIRIS-REx project manager, NASA

Kilde: Osiris's missionpage

ESA's nye billige miniraket Vega, blev opsendt på sin anden mission denne weekend. Den medbragte to satellitter ESA's Proba-V og Vietnam’s VNREDSat‑1A satelit. De vejer kun ca. 150kg hver og blev opsendt til en bane 820km oppe.

Kilde: ESA