Forskningssatelitter

ESA GOCE rumsonde i lavt kredsløb om Jorden

ESA's GOCE rumsonde (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) har nu kun 350gr Xenon brændstof tilbage, så den ikke længere vil kunne holde sin lave bane, 224km over Jorden. Den forventes derfor at begynde en langsom nedstigning indtil den styrter ned over et ubeboet område i slutningen af oktober.

LÆS MERE hos ESA

Juno jupiter sonden

Når en sonde bruger en planets tyngdefelt som slynge optgræder der nogle gange en lille afvigelse som ingen har kunnet forklaree og som NASA og ESA har grublet over i årtier. Men data fra JUNO sondens manøvre om Jorden jan give svar på spørgsmålet

LÆS MERE hos ESA

Juno sonden om Jupiter

Jupitersonden Juno forlod forleden sin foreløbige bane om Jorden, efter et gravity assist "slingshot" om Jorden. Der var nogle komplikationer efter manøvren, men mission control siger at kursen er god. Sonden blev opsendt 5 aug. og forventes at nå Jupiter i 2016

Kilde: AP, fx kfbb

Efter at have tabt kommunikationen med Deep Impact sonden, opgiver man den nu, efter en rejse på 7,58 mia. km og 2 komet-møder.

20 januar 2014 vil en langdistance opringning vække ESA's Rosetta sonde. Derefter skal den justere kursenmod komet 67-P/Churyumov-Gerasimenko, som den efter planen skal lande på om godt et år, d. 11 november 2014. Den første landing på en komet!.

LÆS MERE på RAS, UCL mfl