Forskningssatelitter

NASA's tredie mikrosatellit Phonesat 2.4 har ringet hjem.

Det er en miCubesat nano satellit, hvis kommunikationssystem er baseret på en standard smartphone i en 10x10x10cm CubeSat.

Kilde: phonsat.org

ESA's SWARM satelitter

ESA's 3 SWARM satellitter blev igår opsendt fra Baikanur til en nær-polar bane over Jorden. De 3 SWARM satellitter skal levere et 3D billede af Jordens magnetfelt. 2 af dem skal flyve lavt over Jorden kun 150km oppe, mens den tredje skal kredse om Jorden 550km oppe.

Kilde: ESA

3D radarkort fra rummet af ødelæggelserne i Tacloban

JPL's ARIA-team (Advanced Rapid Imaging and Analysis) har sammenlignet 3D radarbilleder fra den Italienske ISA's COSMO-SkyMed satellit før og efter stormen, og har dermed kunnet kortlægge ødelæggelserne meget nøje.

Kilde: NASA Spaceimages

ESA's GOCE satellit

Kl  02 i nat dansk tid, genindtrådte ESA's GOCE satellit planmæssigt i atmosfæren og brændte op. GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) blev opsendt i 2009 til en bane kun 260km oppe, så da den nu ikke havde mere brændstof, kunne den ikke længere holde sit kredsløb og styrtede ned.

Kilde: ESA

"Cubesat" som er små standardiserede mikrosatelitter på 10x10x10cm, er en slags rumfarts- OpenSource. MIT som allerede har udviklet en oppustelig antenne til cubesat's, er nu også ved at udvikle en mikro ion-motor til dem, så de kan bruges i missioner længere ude i rummet

Kilde: MIT news