Rumfart

Voyager 1 og 2 sonderne
Næste uge kan Voyager sonderne fejre ikke mindre end 40 år i rummet!. Voyager 1 fejrer også en anden halvrund fødselsdag, idet det i August også er 5år siden den passerede grænsen til Heliosfæren og dermed blev det første rumskib i det interstellare rum. Voyager 2 forventes at nå samme grænse, i en nær fremtid. Begge sonderne sender stadig enkelte data tilbage!
Voyager sonden Forskere i kunstig intelligens (AI), beskriver i en ny artikel i bladet Science Robotics, hvordan udviklingen i kunstig intelligens allerede idag er udviklet nok til at sonder selv kan reagere på uventede hændelser som fx. komet-jets, beslutte sig for at undersøge dem og selv beregne kurs ændringer. Dermed kan man spare timers reaktionstid, på missioner i de ydre solsystem, foruden at sonden kan spare strøm ved ikke konstant at behøve sende rejesedata tilbage til Jorden og lytte efter nye kommandoer.
Tiangong-2 i rummetKina opsendte sidste uge et forsyningsfartøj kaldet Tianzhou-1, til deres begyndende rumstation Tiangong-2. Tianzhou1 dokkede ifølge AFP til Tiangong-2 lørdag. Tianzhou-1 er 10m lang og kan medbringe op til 6 tons

USA ville ikke have Kina med på ISS, så Kina har sat sig for at have deres egen permanent bemandede rumstation i kredsløb i 2020.
Opportunity roverens landingsmodul Da Opportunity roveren landede på mars 25 januar 2004, bremsede den med faldskærm, hvorefter dens landingsmodul oppustede nogle "airbags" som beskyttede den da den hoppede henover Mars overfladen og endte i et lille krater. Nu er det lykkedes NASAs MRO Mars satellit at fange både landeren, faldskærmen og sporene fra dens hoppende landing på højopløsnings farvebilleder.
Opportunity som stadig kører, har på de 13år der er gået siden landingen, tilbagelagt 44km og besøgt 2 andre kratre.

Kilde: New Look at 2004's Martian Hole-in-One Site
Tiangong
Tiangong
Kina har idag opsendt deres Tiangong-2, som er en test-rumstation. I Oktober siger Kina de vil opsende en kapsel med 2 astronauter til Tiangong-2. Det vil være deres første bemandede opsendelse siden 2013. Tiangiong-1 og -2 er tests på det der skal blive en 20 tons tung rumstation man vil have færdig i 2020, og som skal "konkurrere" med ISS, som USA ikke ville have Kina med i.

Kilder: AFP fx CNN

Subcategories

<a href="http://en.wikipedia.org/wiki/ISS" target="new">ISS</a> International Space Station er en rumstation der drives af USA, Europa, Rusland og Japan, som blev påbegyndt i 1994 og skal være færdig i 2011.