Civil rumfart


Det private SpaceX gennemførte igår med succes en testopsendelse af deres Falcon Heavy raket.De 2 løfteraketter landede efter opsendelsen selv igen. Da det var en testopsendelse medførte den ikke en egentlig nyttelast,men medbragte istedet en Tesla Roadster el-bil med en rumdragtsklædt mannequin dukke!
Planen var at den skulle fortsætte til Mars, men den kom ikke rigtigt ud af banen, så den vil istedet ende iasteroidebæltet, skriver SpaceX
Dansk forvsar første satellit til overvågning agf Arktis ESA har netop opsendt 2 små Cubesat satellitter ved navn 'GomX-4B'. De er hver bygget over 6 x Cubesats á 10x10x10cm af det danske GomSpace, og er dermed hver 10x20x30cm- dvs på størrelse med en æske cornflakes. De er opsendt fra Jiuquan i Kina på en 'Lange March' raket.
De har hver en svensk udviklet "Kold gas raket" ombord til at ændre deres baner, for at overvåge nordpolen med hyperspektrale kameraer for det danske forsvar. ESA er naturligvis også med i udviklingen af dem, og de tester et datalink mellem satellitterne, så de kan arbejde sammen om overvågningen.
Filtersystemet til rumrejser Mad og affald er et par af de udfordringer man skal overkomme inden man kan sende astronauter ud på længere rumrejser. Forskere fra Penn State University har derfor forsket i at genindvinde menneskeligt affald. Ved at anvende anearobe bakterier er det lykkedes dem at omdanne affald til spiselig næringsrig biomasse!.
Det lyder klamt, men teknikken bruges allerede til at producere dyrefoder. og sker også i naturen, hvor det bare tager flere år. I foderindustrien bruger man en baketriestamme kaldet Methylococcus capsulatu og ved at bruge den kunne de lave en spiselig biomasse med 52% protein og 36% fedt. For at speede processen op eksperimenterede de med forskellige PH værdier og temperaturer. Ved en PH på 11 og temperaturer op til 70grader døde Methylococcuskakterierne,men en anden bakteriestamme kaldet Halomonas desideratab trivedes til deres overraskelse. Og med den kunne de i en kompakt tryktank producere spiselig biomasse med 61% protein og kun 16% fedt på få dage.
Derudover konstruerede de også et kompakt lukket system inspireret af akvarie filtersystemer. som vil være velegnet til rumrejser, skriver Penn State University
SpaceX Dragon Fredag opsendte Space X for første gang en Falcon9 raket og et fragtskib som har været opsendt før, skriver firmaet. SpaceX er ejet af Elon Musk som også laver Tesla el-bilerne.
Efter opsendelsen adskilte Falcon raketten sig fra Dragon modulet som fortsatte til ISS med forsyningerne, mens det første raket-trin vendte tilbage og landede igen på SpaceX's del af Cape Canaveral rumbasen.
Magnetisk Satellit tog der skal fjerne rumskrot Emilien Fabacher fra Institut Supérieur de l'Aéronautique et de l’Espace arbejder på en ny idé til at fjerne den voksende trussel fra rumskrot; Ensatellit med en tung magnetisk "anhænger" som kan enten tiltrække eller afstøde gammelt rumskrot, for derved at skubbe det ud af banen, så det brænder op i atmosfæren.
De fleste satellitter har nemlig magneter ombord, som bruges til at justere orienteringen ved at udnytte Jordens magnetfelt. Dermed vil de reagere ret prompte på en sådan magnetisk "Rumskraldevogn"

Kilde: Magnetig space tug could target dead satellittes fra ESA