X37b

USAF vil lave en ny prøveopsendelse 4 marts af det hemmelige X37b militør rumfly.

X37b skulle oprindeligt have været et militært projekt, men blev skrinlagt og derefter videreudviklet som "escape pod" til ISS. Den blev i midlertidigt opgivet pga. budgetnedskæringer, men er så fortsat som et rent militært projekt.

X37b har en ret lille lastekapacitet, men vil kunne opsendes med kort varsel og vil med dens solpaneler kunne blive i rummet i næsten et år. Derefter kan den lande selv på samme måde som rumfærgen.

Den vil fx. kunne bruges til at nedtage små satelitter, som våbenplatform eller som spion-fartøj mod andre nationers satellitter. Flere er bekymrede over at X37b kan blive begyndelsen på et rum-våbenkapløb med Kina. Især efter at dokumenter fra wikileak har afsløret at den amerikanske nedtagning af en større udrangeret spionsatellit sidste år, udelukkende var en magtdemonstration mod Kina, som også har nedskudt en test-satellit. Denne nedskydning efterlod en sky af vragrester, som på et tidspunkt bragte besætningen på ISS i alarm-beredskab, da de passerede ret tæt forbi den.

Våben i rummet er ellers forbudt ifølge flere internationale traktater. Faren ved det er, at nedskydninger i rummet spreder en sværm af vragrester, som ret hurtigt kan gøre raketopsendelser umulige eller risikable for alle

LÆS MERE på Defence update
LÆS OGSÅ om sidste opsendelser: Hemmelig militært rumfly opsendt og Test af militært rumfly