X37

Det amerikanske luftvåben opsendte i lørdags deres X37b "rumfly". Missionen blev mørklagt umiddelbart efter opsendelsen, udover at man oplyste det var en teknologi-test.

X37 som er bygget på 20års erfaringer med rumfærgen, er basalt set en ubemandet/fjernstyret minirumfærge, der er forbedret væsentligt med en mere effektiv motortype, en ny slags varmebeskyttelse, aerodynamik og elektronik.

Den kan bære ca. 1ton på 1x5meter op i en lav bane, og har ligesom rumfærgen et lasterum der kan åbnes. Men den har også egne solpaneler til strøm og kan dermed blive i kredsløb i længere tid.

Dens muligheder giver anledning til en lang række spekulationer om den militære trussel det udgør. Men det man KAN sige om den er, at den gør det muligt for USAF med kort varsel at sende en autonom satellit i kredsløb til at imødegå trusler fra eller via. rummet.


X37 på opsendelsesrampen

Der tales om rumbomber, men eftersom de kan opsendes på mange andre - både billigere og hurtigere - måder giver det ikke mening. Den KAN til gengæld bruges til at inspicere, reparere eller uskadeliggøre satellitter

LÆS MERE på Spaceflightnow
SE POLITISK diskussion på youtube