Mars


Panorama fra Galekrateret på 1,8 gigapixel
Curiosity roveren lave 24/11-1/12 en enorm panorama mosaik af udsigten i galekrateret på ikke mindre 1,8 gigapixel, som kan ses og downloades her

Men vigtigere, fandt roveren sidste år en forholdsvis kompleks organisk molekyle kaldet Thipoene (C4H4S), som består af 4 kulstofatomer og et svovlatom, organiseret i en ring med brintatomer udenom.
Tthiophene forekommer på Jorden kun i råolie og hvide trøfler og vil på Jorden entydigt siges at være af biologisk oprindelse!
Forskere fra Washington State University skriver i en artikel 'Study finds organic molecules discovered by Curiosity Rover consistent with early life on Mars' , at fundet passer perfekt med nogle af de roadmaps exobiologer har lagt for hvordan primitivt liv kan have eksisteret tidligere i Mars's historie.

Men de tilføjer også at ekstraordinære fund kræver ekstraordinære beviser, og da tyskere forskere har vist at Thiopehen kan dannes ved voldsomme meteornedslag, er det ikke noget endegyldigt bevis for at der har været liv på Mars.
Kilder til Mars's lokale magnetfelter
En del af grunden til at Mars er endt som den er, er at den ikke er stor nok til at have en flydende kerne der kan skabe et beskyttende magnetfelt, ligesom Jorden har det. Men nye data fra Mars InSight landeren, viser at dens lokale magnetfelter vedoverfladen er 10x stærkere, end man havde forventet og har kunnet måle fra satellitter i kredsløb om Mars skriver University of British Columbia
Magnetfelterne stammer dels fra magnetitter i Jorden, men også fra atmosfæriske fænomener, som støvdjævlene og vinde, samt fra selve Solvinden.
Curiositys Landingszones Billeder fra kredsløb af det afsvedne område hvor Curiosty roveren landede i 2012 (kaldet "Blast zonen"), viser hvordan det mørke område stille og roligt eroderes væk, og i dag - kun et par år efter - næsten er forsvundet!. Curiosity roveren landede august 2012 og de seneste billeder er fra februar 2015

LÆS NASA's Changes in Scars From 2012 Mars Landing
Krateret hvor the Martian filmen foregår
NASA er tydeligvis meget begejstrede for filmen "The Martian", som handler om en astronaut der strander på Mars. Filmen er også lavet i samarbejde med NASA, den havde premiere på ISS sidste uge og er blevet obligatorisk læsning for hele NASA's astronaut-korps.
De har derudover fundet et billede frem af det krater i Acidalia Planitia regionen, som filmen foregår i og omkring.

Mars er den fjerde planet fra Solen
Afstand fra Solen: 228mio km.
Diameter: 6.794km.
Atmosfære: Mest CO
Tryk: <0,01atm.
Temp: -133ºC til +27ºC
Måner: Phobos og Deimos

__________________________________


Mars banekurve er tydeligt elliptisk og har derfor en temperaturvariation på omtrent 30°C mellem vinter (aphelium) og sommer (perihelium). Det har stor indflydelse på Mars' klima. Mens gennemsnitstemperaturen på Mars er omtrent -55°C, varierer overfladetemperaturerne fra -133°C i polarområderne om vinteren, til næsten 27°C på solsiden om sommeren

Mars har en meget tynd atmosfære, der for det meste består af den beskedne mængde af tilbageværende carbondioxid (95.3%) plus nitrogen (2.7%), argon (1.6%) og spor af oxygen (0.15%) og vand (0.03%). Lufttrykket på overfladen er ca. 7milibar (<1% af Jordens overfladetryk), men det varierer kraftigt med højden - fra næsten 9 millibar i de dybeste bassiner til omtrent 1 millibar på toppen af det højeste bjerg Olympus Mons.

Atmosfæren er tyk nok til at rejse kraftige vinde og støvstorme, som ind imellem kan omslutte hele planeten i måneder af gangen. Støvet i den tynde atmosfære kan skabe en svag drivhuseffekt men kun nok til at hæve overfladetemperaturen 5-10°C

Mars har permanente iskalotter ved begge poler, der for det meste består af frossen CO2 (tøris). Iskalotterne har lagdelt struktur med vekslende lag af is i forskellige koncentrationer af mørkt støv. Om sommeren fordamper det meste af tørisen på den nordlige halvkugle og efterlader et restlag af overvejende vand-is.

Mars har nogle af de mest ekstreme geologiske formationer i solsystemet, såsom:

- Olympus Mons som er en 27km høj vulkan der er 500km i diameter ved foden.

- Valis Marineris Som er et 4.000km stort system af kløfter,der er op til 7km dybe