For 100år siden - i 1916 - offentliggjorde Einstein sin generelle relativitetsteori, hvor han regnede på tiden som en 4de dimension og derved kom frem til at rummet kan krumme og at tyngdekraften bøjer tiden og dermed rummet. Det kunne ret hurtigt eftervises, når stjerners lys blev afbøjet af solen, hvilket man kunne observere under solformørkelser. En anden konsekvens af det var at tyngdefelter ville kunne udsende bølger. Det mente Einstein dog ikke man nogensinde ville blive i stand til at måle.

Men han tog fejl! For det er nu lykkedes LIGO at observere tyngdebølger, fra et sammenstød mellem 2 massive sorte huller for 1,3 mia. år siden. Målingerne blev lavet 14 sep. 2015 og forskningen af målingerne er netop publiceret i Nature


Hvordan er tyngdebølgerne observeret?

Målingerne er lavet af de 2 LIGO observatorier som fungerer ved at sende 2 laserstråler over store afstande på tværs af hinanden og samle lyset igen. Når tyngdebølger som forkorter og strækker rummet ganske lidt, kommer de 2 laserstråler ud af fase, så de ophæver og forstærker hinanden afhængigt af tyngdebølgernes størrelse og retning. det har man kunnet samle til et billede

Disse informationer har man kunnet samle til nedenstående billede, som danner et billede af hvor bølgerne kommer fra:


1. Det åbner nye muligheder for at observere ellers skjulte hændelser.
2. Ud af de 4 kræfter der påvirker alt, er tyngdekraften en af de største og samtidigt en af dem vi ved mindst om.
3. Og måske vigtigst er at tyngdekraft som det eneste i teorien kan passere på tværs af dimensioner*, så det i teorien kan blive muligt at måle universets krumning og måske vise hvad der er udenom vores univers.

(* Se "..gravity can pass through the dimensions' af Professer Adeel Waqas

Det er mest for at sige at de filosofiske konsekvenser af fundet kan blive lige så omfattende for vores verdensopfattelse, som erkendelsen af at Jorden ikke er flad, at "Gud" kun er en socio-psykologisk entitet og lignende erkendelser.

SE 'Gravitational Waves Detected ...' på Caltech