Den meget unge tunge røntgen dobbeltstjerne MCSNRJ0513-6724 Astronomer har fundet en mindre end 6.000 år gammel røntgen-dobbeltstjerne i supernova-resten MCSNRJ0513-6724 i den Store Magellanske Sky (LMC).
Tunge røntgen-dobbeltstjerner kaldet HMXB (high-mass X-ray binary) er normalt en almindelig stjerne eller hvid dværg i tæt kredsløb med en neutronstjerne eller et sort hul, som suger masse til sig fra naboen. Udover fundet af MCSNRJ0513-6724 røntgen-dobbeltstjernen i supernovarestens geometriske centrum, bekræftede undersøgelsen af MCSNRJ0513-6724 tågen også at det er en supernova-rest. Og det er meget sjældent at finde en HMXB i sådan en supernovarest.

Baseret på dobbeltstjernens optiske variationer, estimerer forskerne at de kredser om hinanden i løbet af 2,23dage, mens de regelmæssige røntgenpulseringer som stammer fra masseder suges ind i den tunge komponent skifter med kun 4,4 sekunders mellemrum. Forskerne mener dermed der er tale om en neutronstjerne som er resterne efter den stjerne der eksploderede og skabte supernovaresten, men kan ikke sige noget om den anden stjerne.
Efterhånden som neutronstjernen får samlet materiale fra nabostjernen, vil den forventes at accelerere som følge af pirouette effekten og kan dermed ende som en pulsar. Men indtil videre har den et ret svagt magnetfelt, skriver forskerne

Fundet er især vigtigt for forståelsen af magnetfelter i og omkring røntgendobbeltstjerner skriver forskerne i artiklen "..very young high-mass X-ray binary associated with the supernova remnant .." på arXiv