Astronomer har fulgt en stjernedannelse kaldet NGC 2547-ID8 tæt i lang tid.
I 2013 observerede de pludselig store mængder støv omkring- eller foran stjernen. I det efterfølgende år har de så observeret hvordan støvet først spredte sig og dele af den har samlet sig lidt igen.

Graf over støvudviklingen
Det er meget sjældent at se en sådan hurtig udvikling om unge stjerner, så det vakte stor opmærksomhed blandt astronomerne.

AsteroidekollisionEfter deres analyser tolker de det som en større asteroidekollision i det unge planetsystem. Ved sådanne kollisioner kan asteroiderne live ødelagt og spredt som meteorsværme eller bælter, men de kan også samle sig eller smelte sammen og blive en del af dannelsen af faste planeter.
Nu er NGC 2547-ID8 godt nok en meget ung stjerne: Astronomerne mener den kun er godt 35 millioner pår gammel.
Men i vores solsystem, mente man at de faste planeter dannedes på den måde allerede efter kun 100 millioner år. Vores Måne mener man til gengæld blev skabt ved en sådan kollision

Ikke desto mindre mener astronomerne at det er en planetdannelse man er vidne til, fordi hele området omkring den zone hvor faste planeter normalt dannes, nu er dækket af en tæt støvsky efter kollisionen.

NGC 2547-ID8 ligger 1200 lysår fra Jorden i retning af stjernebilledet Vela. Observationerne er lavet med det infrarøde rumteleskop Spitzer, som er specielt velegnet til at observere støvskyer.

LÆS MERE på Spitzers hjemmeside