2 sorte huller kolliderer og skaber tyngdebølgerSidste måned kunne LIGO offentliggøre at de havde fundet gravitionelle bølger fra 2 sorte huller der kolliderede for lang tid siden. Umiddelbart falder tanken på kolliderende galakser, men man kunne konkludere at de "kun" var 29-36 solmasser store; Altså ikke supermassive centrale sorte huller i galaksekerner, som normalt er millioner solmasser.

Problemet er så, hvordan to "så små" sorte huller kunne generere en energi der et kort øjeblik overstrålede hele universet...

Det var et enormt udbrud, så resultatet var ikke kun de gravitionelle bølger LIGO registrerede, men også et gammaglimt, som ESA's Fermi rumteleskop registrerede samtidigt fra samme del af himlen. Og netop gammaglimtet gør det lettere at sige noget om begivenheden, fordi sorte huller er meget lettere at fortolke, eftersom de helt og aldeles domineres - og defineres - af deres masse og rotation.

Analyserne og simulationer viser at de må have været meget tæt på hinanden, for at forklare energiudladningen. Desuden må de have haft masser af stof omkring sig, for at skaffe energi nok til den enorme eksplosion.

2 sorte huller kolliderer Derfor er det sandsynligvis 2 sorte huller der er født inden i den samme stjerne, der er kollideret!
For selvom man kender andre tætte dobbelte sorte huller, som fx. Quasaren PKS 1302-102 som endda er meget større, udsender de ikke nær samme energimængder. De må have ligget meget tæt, og være faldet sammen få minutter efter de blev til sorte huller.

Mange stjerner fødes som dobbeltstjerner; Nogle tæt på hinanden, og andre langt fra hinanden. LIGO parret kan derfor være født som 2 separate men meget tætte kerner af den samme stjerne-embryo, der dermed kan sammenlignes med et tvillinge-foster.

Astrofysikeren Avi Loeb Smithsonian forklarer det sådan:"Efter parret af sorte huller var dannet, styrtede stjernens ydre kappe ind mod dem. For at forklare både gravitationsbølgen og gammaglimtet, må de to sorte huller være blevet født meget tæt sammen, med en oprindelig adskillelse i en størrelsesordenen som Jorden, og fusionerede inden for få minutter efter deres dannelse. Det nydannede enkelte sort hul blev derefter fodret af indfaldende stof fra den omgivende stjernekappe og forbrugte op til en solmasse pr sekund, som gav energi til massive jets der blev skudt ud og skabte glimtet og bølgerne"

kIlde: 'LIGO’S TWIN BLACK HOLES MIGHT HAVE BEEN BORN INSIDE A SINGLE STAR' fra Smithsonian