Stjernedannelsen CX330
Stjernedannelsen CX330
Normalt fødes stjerner i klumper i stjernedannelsesområder som Oriontågen. Men nu har man fundet noget så sjældent som en stjerne der dannes helt alene i rummet langt fra andre stjerner - og så endda lige i det øjeblik hvor den antændes!

LÆS artiklen her
I 2009 registrerede røntgenrumteleskopet Chandra en lille røntgenkilde i Mælkevejen plan, som blev døbt CX330. Sammenligninger med WISE's infrarøde billeder, viste hurtigt at det var et objekt med en tæt gaslomme om sig, som var opvarmet af et udbrud. Sammenligninger med Spitzer billeder fra 2007 viste at det sandsynligvis er en ung stjerne, og at dens udstråling var vokset 100x på bare de 3 år!

Umiddelbart ligner CX330 en anden stjernedannelse FU Orionis og en håndfuld andre helt unge stjerner. Men i modsætning til alle andre, er CX330 helt speciel, ved at ligge meget ensomt, tusinder af lysår fra andre stjernedannelser. "Vi prøvede forskellige fortolkninger, men den eneste der gav mening, var at det er en ung stjerne, som var begyndt at danne smidt i ingenting" siger Chriss Britt fra Texas Tech University. CX330 er mere intens og mere isoleret end nogen anden stjernedannelse vi har set ... Og måske er det kun toppen af isbjerget - de kan være over det hele!" fortsætter han.
For når CX330 er vokset ud af ingenting på kun 6-7år, er det en meget kort periode i en kosmologisk skala, så de kun ses meget sjældent. dermed kan det vel være at der hele tiden - med årtiers mellemrum - fødes lignende ensomme stjerner over hele galaksen.

Kilder: Discovery of a Long-Lived, High Amplitude Dusty Infrared Transient på arXiv, JPL, WISE og Spitzer