Nova-lyskurve-KT Eridanea

Det er lykkedes at måle en eksploderende stjernes lyskurve så nøjagtigt under eksplosionen, at man nu kan regne på hvordan selve eksplosionen foregår

Målingerne er lavet med Solar Mass Ejection Imager (SMEI) som egentlig er en solobservations-satellit!.

SMEI har 3 vidvinkel kameraer som skal måle solkoronaens indirekte lys. Men SMEI er et meget følsomt instrument, så slev stjernelyset distraherer den. Derfor tager den med 102 minutters mellemrum kallibreringsbilleder af hele himlen, så man - ved at trække dem fra observationsdataene - er i stand til at frasortere udefrakommende lys.

SMEI whole-sky RAW image of solar Mass ejections

Så da den engelske astronom Rebekah Hounsel  studererede SMEI's kallibreringsdata fandt hun 3 novaer, som var klare nok til at kunne blive observeret af SMEI.

Herunder er det lyskurven fra novaen KT Eridanae som eksplodere i 2009

Nova-lyskurve-KT Eridanea

Lyskurven er meget nøjagtig og dækker hele forløb under nova-eksplosionen, så man nu har adgang til en helt unik ny viden om hvordan nova.eksplosioner foregår.

For det første er novaens start - den meget stejle stigning i lyskurven tv. - interessant. Men de lidt større af små udsving i kurven er ligeså interessante, fordi de ligger vel indenfor SMEI's måleusikkerhed og dermed repræsenterer et lysvariationer under eksplosionen som man ikke har kunnet måle med andre instrumenter.

Dette flakkende lys har tidligere modeller af novaer slet ikke forudset eller taget højde for, så nu kan forskerne regne meget mere detaljeret på denne og flere andre nova-eksplosioner. 3 forskere er allerede gået i gang med at forfine deres modeller som reaktion på de nye målinger

Kilde: University of California - San Diego