Den unge stjernehob M18 øverst tv i billedet
Den unge stjernehob M18 øverst tv i billedet
Den lille klat blå stjerner i øverste venstre hjørne af det her enorme ESO-billede (på i alt 615 megapixels i fuld størrelse) er det perfekte kosmiske laboratorium, hvis man vil studere stjernernes liv og død.
Læs Astrolaboratoriet M18 Stjerneklyngen kaldes Messier 18, og i den er der stjerner, som er dannet samtidig ud fra den samme store sky af gasarter og støv. I billedet ses også røde skyer af lysende hydrogen og mørke støvbånd. Det er optaget på ESOs Paranalobservatorium i Chile med VLT Survey-teleskopet.

Messier 18 (blandt venner kaldet M18) blev opdaget og sat i katalog i 1764 af Charles Messier - som har givet navn til alle Messierobjekterne i Messier-kataloget. Han ledte efter kometer, men blev hele tiden irriteret over igen og igen af finde tåger, som lignede, så derfor lavede han dette katalog over ikke-kometer. M18 befinder sig i Mælkevejen ca. 4.600 lysår fra os, og i stjernebilledet Skytten. I gruppen er der en mængde stjerner, som er søskende, og som holder sammen i det, som kaldes en åben stjernehob.

I Mælkevejen kendes der over 1 000 åbne stjernehobe. Deres egenskaber, som for eksempel størrelse og alder er vidt forskellige, og det giver astronomerne fingerpeg om, hvordan stjernerne dannes, udvikler sig og dør. Det vigtige ved hobene er, at alle stjernerne i en given hob er dannet samtidig og er af samme grundstofsammensætning.

I Messier 18 viser mængden af blå og hvide stjerner, at hoben er meget ung, måske kun omkring 30 millioner år gammel. Da stjernerne er søskende, som er 'født' samtidig, må eventuelle forskelle imellem dem skyldes forskelle i deres oprindelige masser, og altså hverken forskelle i deres afstande til os eller forskelle i deres grundstofsammensætning. Det er det, der gør hobene så nyttige, når man vil finpudse teorierne om stjernernes dannelse og udvikling.

Astronomerne ved idag, at de fleste stjerner dannes i grupper ud fra den samme sky af gas, som kollapser på grund af de indre tyngdekræfter. Det overskyende gas og støv fra skyen - det, som kaldes den molekylære sky, som omgiver de nye stjerner, bliver ofte blæst væk af stjernernes kraftige stjernevind. Den er kraftig nok til at overvinde tyngdens træk i gasser og støv. I tidens løb vil stjernesøskende som dem, vi her ser, ofte drage hver sine veje, efterhånden som nabostjerner eller tætte gasklumper i nabolaget trækker stjernerne fra hinanden. Vores egen stjerne, Solen var sandsynligvis også en gang medlem af en hob meget som M18, indtil dens søskende spredte sig rundt i Mælkevejen. Vi har endnu aldrig opdaget en af flokken.

De mørke striber, som snor sig rundt i billedet, er dunkle filamenter af kosmisk støv, som blokerer lyset fra fjernere stjerner. De rødlige skyer, som ser ud til at væve sig ind og ud imellem stjernerne, består af ioniseret hydrogen gas. Gasserne lyser, fordi der er unge og meget varme stjerner rundt omkring, som udsender et intenst ultraviolet lys. Det lys har så meget energi, at det kan strippe elektronerne fra hydrogenatomkernerne, og så lyser atomerne, når elektronerne falder tilbage til atomkernerne. Med de rette betingelser, vil disse gasskyer også en dag falde sammen og danne nye generationer af stjerner i Mælkevejen. Stjernedannelse foregår til stadighed.

. Det originale billede her består af 30.577 x 20.108 pixels (615megapixels). Det er optaget med OmegaCAM kameraet, som er tilkoblet VLT Survey Telescope (VST) på ESOs Paranalobservatorium i Chile.

Kilde: ESO