Mørk masse kan måles, men mørk energi er helt usynligt for os. Berkeley University har derfor publiceret en stor samling af data om type Ia supernovaer, for at se hvor meget energi den mørke energi sluger

"The international Supernova Cosmology Project" (SCP),hos  Lawrence Berkeley National Laboratory, har offentliggjort en ny samling af præcise data om type Ia supernovaer

Type Ia supernovaer er kendetegnet ved at have et meget præcist defineret eneriniveau og kan derfor bruges som "standard-måleenhed" for forskellige galakser i forskellige afstande.

Det er lykkedes at måle den gravitionelle effekt af mørk masse, mens mørk energi derimod indtil videre er umåleligt.

Men som en effekt af Einsteins almindelige relativitets-teori, burde det påvirke lyskvanter over store afstande OG det burde ændre sig over tid, afhængigt af universets densitet på forskellige tidspunkter.

“Der er stor forskel på de teoretiske forudsigelser for vacuum energi, og hvad vi måler som mørk energi" siger Rahman Amanullah, som har ledet  SCP’s Union2 analyse; Amanullah arbejder i Oskar Klein Centeret ved Stockholm Universitet “Hvis det viser sig at mørk energi også er konsistent med den kosmologiske konstant tidligere i universet, bliver det en enorm opgave at forklare det på et teoretisk fundamentalt niveau"

dark energy consumption

Illustration courtsey of SCSTI

Der er en række teorier for sammenhængen mellem den kosmologiske konstant og energi-absorptionen

Den mørke energi blev opdaget sidst i 1990'erne  af  Supernova Cosmology Projektet og det konkurrerende 'High-Z Supernova Search Team', som begge studerede  type Ia supernovaer. De fandt begge til deres overraskelse at universets udvidelse ikke bremses men accelereres af tyngdekraften og det ledte dem på sporet af den mørke energi, som en israelsk forsker forudsagde allerede i 1980'erne.

Til trods for de præcise målinger er det ikke lykkedes at finde sammenhængen mellem den kosmologiske konstant og energi-absorptionen, så forskerne vil fortsætte med at søge stadig mere præcise data.

Læs artikel på arXiv “Spectra and HST light curves of six Type Ia supernovae at 0.511 < z < 1.12 and the Union2 compilation”

Kilde: Berkeley Lab