Kosmologi

En artikel i Astrophysical Journal redegør for hvordan man kan observere mørkt stof: Blandt det mørke stof eksisterer der mange små "sorte ur-huller"; Dvs. små sorte huller på størrelse med asteroider som nødvendigvis må kollidere med stjerner. De er så små at de ikke opsluger ret meget, men de må skabe stjerneskælv som kan observeres, når de rammer Solen eller andre stjerner.

LÆS MERE hos Princeton

Kortlægning af himlens mikrobølge baggrundsstrålingFlere nye kortlægninger af mikrobølgebaggrunden og supernovaer viser at universet IKKE er isotropt:
- Mikrobølgebaggrunden varierer statistisk signifikant (Se bill.)
- Undersøgelser af Supernovaers hastigheder viser at de har mere fart på i et område nord for mælkevejens plan

LÆS OGSÅ Direction dependene... og Spectra of type 1a supernova... på arXiv


lyman-alpha blob i det tidlige univers

Observationer med ESO’s VLT har kastet lys over energikilden bag en sjælden, udstrakt sky af glødende gas i det tidlige Univers. Observationerne viser for første gang, at dette gigantiske ”Lyman-alfa blob” – et af de største kendte enkeltobjekter – får sin energi fra galakser indhyllet i den.

Fordelingen af baryont stof og galakser i universet

Ved hjælp af supercomputere og detaljerede analyser af milliarder af galaksers bevægelse er det lykkedes forskere at kortlæge fordelingen af det mørke stof i universet

Galakse

Normalt betragtes Big Bang som en symmetrisk hændelse, men en storstillet kortlægning af titusinder af galakser viser at universet  roterede