Kosmologi

Fordeling af galakser i universet (fra computermodel)

Astronomer har lokaliseret 2 lommer af "oprindelige gasser" fra Big Bang; Dvs. kolde gasskyer uden stjerner som aldrig blev til galakser. Galakserne i det tidlige univers for 12 mia. år siden var ordnet i strukturer som vist på billedet th. og lommerne befinder sig mellem trådende. De blev opdaget ved at studere lyset fra bagvedliggende quasarer

Kilde: Keck Observatoriet

Gravitionel linse

Studier af 25 galaksehobe med kendte gravitionelle linser som fx. MACS J1206.2-0847 på bill. th. viser at de gravitionelle linse-effekter i højere grad skyldes mørkt stof end mellemliggende galakser. Mørkt stof kan i sagens natur ikke observeres direkte, men ved at observere deres tyngdevirkning kan man lære meget om dem

Kilde: ESA's Hubblesite

En undersøgelse af det tidlige univers har vist at universet var 10-50% fyldt med neutrale gasskyer 780mio år efter Big Bang. Kun 200mio år senere var det overraskende nok faldet til det nuværende niveau.


Ved hjælp af NASA's "Pleiades" supercomputer, har forskere kørt en 18timers "Bolshoi" simulation af det ekspanderende univers med 9088 6-kerne processorer og har skabt dette fantastiske kort over universet.

Til at måle store afstande i rummet har astronomerne brug for kraftige lyskilder, der som kosmiske fyrtårne lyser op og kan observeres tværs over universet. Med en ny banebrydende metode, udviklet af forskere fra Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet, kan astronomerne med god nøjagtighed måle langdistance-afstande ved hjælp af lyset fra kvasarer (aktive sorte huller), der overgår alle andre lystyrker i universet.