Kosmologi

Japanske astronomer har lokaliseret den hidtil tidligste kendte proto-galaksehob, på en afstand af 12,72 mia. lysår - kun små 900mill. år efter Big Bang.

Kilde: Subary Observatoriet

Universets udvidelse

Et nyt meget omfattende survey af gravitionelle linser, er blevet brugt til at eftervise universets accelererende udvidelse ved hjælp af en helt ny metode. Den styrker dermed eksistensen af den ellers usynlige 'mørke energi', som menes at være ansvarlig for at universets udvidelse efter Big Bang ikke bremses af tyngdekraften

Kilde: Kavli Institute for Physics and math..

Et sammenlægning af surveys har kortlagt fordelingen af galakser i universet for 5-6 milliarder år siden med en hidtil uhørt præcision

I 1972 forudsagde en ung astronom Rashid Sunyaev at galakse-hobe efterlader et aftryk i den kosmiske mikrobølge-baggrundsstråling, når de bevæger sig gennem rummet. Det er først nu blevet muligt at eftervise - og  er blevet bekræftet!

Forskere fra University of Buffalo har undersøgt de forskellige teorier om universets udvidelse lige efter Big Bang, og har fundet at kun 3 af dem kan forklare fordelingen af stof i universet: nemlig 2 varianter af den såkaldte inflations-teori og en kvante.gravitionel teori om at univeset ved Big Bang kun havde 1 dimension som senere blev til 3 og så 4 fysiske dimensioner.Men alt i alt understøtter deres studie infaltions-teorien.

Kilde: University of Buffalo