Kosmologi

Analyser af de nye SDSS-III data har ført til et omfattende 3-dimensionelt kortlægning af de 1,5  millioner tungeste galakser og Quasarer. Med kortet kan man bla. også kortlægge al den sorte masse der er mellem galaksehobene

Kilde: New York University

Universets udvidelse

Astronomer fra Carneige Inst. har målt universets udvidelse med større præcision end man hidtil har kunnet gøre det, ved at måle 90 Cepheid-variable stjerner i forskellige galakser. Den nye mere præcise værdi for Hubblekonstanten er dermed 74,3km/sek pr megaparsec +/-2,1.

Kilde: NASA/JPL og Carneige Inst.

Tyske astronomer har lavet en kunstig intelligent algoritme der skal forklare det kendte univers's struktur. Den komplekse struktur kan nemlig ikke forklares ved tyngdekraft alene, men stammer også fra det udenfor vores rækkevidde, fra mørk stof og energi og fra resterne efter Big Bang.

Kilde. Royal Astronomical Society

Tidligste galakse

Ved at kombinere billeder fra Hubble og Spitzer rumteleskoperne, er det lykkedes at identificere en af de allerførste galakser, netop som den dukker ud af tågerne 600 millioner år efter Big Bang

Astronomer har opdaget at quasarers lys varier ganske lidt, men meget regelmæssigt og altid med samme frekvens. Denne lysvariation kan bruges til at måle afstanden til quasaren meget præcist, så man med en omfattende kortlægning af quasarerne, kan bruge dem til at kortlægge universets tidlige udvikling og struktur.

Kilde: Case Western Reserve University blog