Kosmologi

Hubble rumteleskopet har fundet en ny kandidat til "fjerneste observerede galakse" 13,3 mia. lysår herfra. Den er forstærket af en gravitionel linse-effekt i MACS J0647.7+7015 galaksehoben.

Kilde: ESA's Spacetelescope hjemmeside

supermassivt sort hul

Tidligt i universets historie - i tiden før stjernernes dannelse - skulle universet være fuldt af kolde brintskyer. Men man har bare aldrig kunnet se dem! Nu har Australske forskere regnet på de første supermassive sorte hullers påvirkning af deres omgivelser, og har fundet at de kan være ansvarlige for at al brint i det tidlige univers var varm ioniseret brint istedet for kold brint

Kilde: Unversity of Sydney

Den hidtil største undersøgelse af sin art, viser at stjernedannelsesraten i galakserne er faldet betydeligt gennem universets historie. Raten (kaldet GDP) er faldet til 1/30 af dens historiske maksimum og forventes bare at fortsætte med at falde, mens universet "køler af"

Kilder: Royal Astronomical Society og arXiv


Hidtil har man ment at galakserne var færdigudviklede nogle milliarder år efter Big Bang, men nye analyser viser at de har udviklet sig meget de sidste 8mia. år

Astronomer fra University of cambridge har identificeret et enormt og hurtigt voksende sort hul i galaksen ULASJ1234+0907 i det tidligste univers for 11 mio. år siden.