Kosmologi

ESA's Planck satellits kortlægning af himlen i mikrobølgespektret, og en filtrering af den kosmiske mikrobølgebaggrung, som er "støjem" fra 380.000år efter Big Bang, offentliggøres i dag, sammen med en række forskningsresultater baseret på dens data

SE MERE hos ESAEt survey efter helt tidlige galakser foretaget med South Pole Teleskopet (SPT) har samlet 26 kandidater til gravitionelt linsede galakser, som derefter er studeret med det nye ALMA submilimeter teleskop. Og analysen viser at det er 26 meget aktivt stjernedannende galakser der er omgivet af meget støv.

Kilde: Carneige Science Institute

LMC

Efter 10års omhyggelige observationer, har et internationalt hold af astronomer målt afstanden til vores nabogalakse, den Store Magellanske sky, mere præcist end nogensinde før. Denne nye måling vil også forbedre vores viden om Universets udvidelses-hastighed – Hubblekonstanten – og dette er et afgørende skridt mod forståelse af det mystiske mørke energi, der er skyld i at Universet udvider sig accelererende.

Abell 520 galaksehobene

Abell 520 er ikke nogen almindelig galaksehob, men er faktisk TO galaksehobe der kolliderer. Ny studier af hobene viser hvordan galakserne, intergalaktiske gasser og mørkt stof blandes i kollisionen.

I oktober samledes 100 kosmologer for at diskutere mørkt stof; Og der var to meget forskellige holdninger: Enten er vi lige ved svaret, eller også tager man helt fejl og skal se mørkt stof og mørk energi som to sider af samme sag ...