Kosmologi

Kort over CMB

Planck satellittens survey af den kosmiske baggrundsstråling fandt en uventet variation i baggrundsstrålingen - Dvs. at universet ikke er homogent, sådan sstandardteorien om Big Bang.

Og nu viser nye resultater at Higgs feltet heller ikke er homogent, så astrofysikerne nu skal til at ikke bare at overvejer HVAD der fik universet til at ekspandere i den såkaldte inflation, men også HVORDAN det skete.

LÆS MERE på Nature, wikipedia og om plancks kortlægning

Hvordan så de tidligste galakser ud? Nye analyser af dybt infrarøde surveys af det tidligste univers viser ikke overraskende at de var betydeligt mindre end i dag. Men de viser også at galakserne kun redegører for halvdelen af det diffuse baggrundslys der stammer fra den tid i universets historie: Den anden halvdel mener forskerne stammer fra intergalaktisk stof: Dvs. at der var betydeligt mere stof mellem galakserne dengang end nu

Kilde: Harvard

den kosmiske mikrobølgebaggrund

Planck rumteleskopet har lavet den hidtil mest detaljerede kortlægning af den kosmiske mikrobølge-baggrundsstråling. Og selvom de overordnede strukturer er som forventet, er der mange finere detaljer som vores nuværende viden ikke kan redegøre for. En mulig forklaring kunne være at universet ikke - som hidtil antaget - er symmetrisk.

LÆS MERE på University of Manchester

ALMA finder vand i det tidlige univers

Observationer med det nye ALMA submillimeter teleskop, viser at det kraftigste udbrud af stjernefødsler i kosmos, fandt sted meget tidligere end hidtil troet.

ESA har offentliggjort Planck satellittens kortlægning af den kosmiske mikrobølge baggrund (CMB), som er en rest af stråling fra det tidligste univers. det er mao. et ekko af universet, som det så ud lige efter "tågen lettede" efter Big Bang.