Kosmologi


I tiden lige efter Big Bang var Universet næsten ren energi og kernepartikler. Så kom en periode med støv kaldet "The dark age" og først efter ca. 400 mill. år var universet kølet nok af til at der kunne dannes molekyler og de første galakser kiggede frem af tågerne. Nu er det lykkedes at finde en quasar hvis lys har passeret gennem store mængder neutral brint, og som derfor menes at være tilbage fra den mørke tid. Quasaren har et rødskifte på 5,913 og menes dermed også at ligge lige på grænsen til den mørke periode.
LÆS MERE på NAOJ


I dag kl. 13 skyder Videnskab.dk en livechat med to kompetente astrofysikere igang om det nye gennembrud, hvor læserne kan stille alle de spørgsmål, de måtte have, og forskerne forsøger at svare bedst muligt.
De to forskere er Hans Ulrik Nørgaard-Nielsen fra DTU og Niels Obers fra Niels Bohr Institutet.
FØLG MED I DEBATTEN PÅ VIDENSKAB.DK KL. 13-14

Forskere fra BICEP2 samarbejdet annoncerede idag det første direkte bevis for den såkaldte kosmiske inflation, da stoffet i universet kondenserede sig ud efter Big Bang. Deres data repræsenterer også de første billeder af gravitationsbølger eller krusninger i rumtiden. Disse bølger er blevet beskrevet som "første rystelser af Big Bang." Endelig bekræfter dataene også en dyb forbindelse mellem kvantemekanik og almen relativitet.

For nogle år siden fangede man et kortvarigt radioglimt fra en fjern galakse, som blev døbt "The Lorimer Burst", hvis ægthed har været diskuteret lige siden. Men nu har man fundet 4 andre lignende radio-glimt fra fjerne galakser og har dermed bekræftet Lorimer Burstet. Man ved endnu ikke hvad det stammer fra, men vil måle mængden af intergalaktisk stof i det tidlige univers vha. signalerne.

Kilde: National Centre for Radio Astronomy Research

Når store stjerner kollapser, falder de sammen til så kompakt et legeme, at undslippelses-hastigheden overskrider lysets. Dermed kan intet undslippe den og den ender som en singularitet - et sort hul. Det har ment i 98år, men nu foreslår et par astronomer at den i stedet kan ende som en Planck stjerne, som ender med at sende alt tilbage i universet igen!