Abell1869

Et hold japanske forskere har klarlagt hvordan galaksehobene voksede i det tidlige univers, og dermed fundet et spor om hvordan universet udviklede sig

Et studie af den kendte galaksehob Abell 1868 der ligger 13,7 milliarder lysår herfra, har studeret rummet mellem galakserne i hoben, og har identificeret fliament-strukturer af meget varm plasma (Intra-Cluster Media: ICM) der strækker sig i- og omkring galaksehoben.

Studiet blev gjort ved hjælp af data fra Suzaku som er et lille japansk røntgen-rumteleskop (Se bill.)

Men ud fra dette medie kunne de også se stor-skal strukturer strække sig ud fra galaksehoben. Dette plasma (ioniseret baryonsk stof) er meget energirigt og når temperaturer på ikke mindre end 23 millioner grader der skaber chok-fronter i det intergalaktiske rum hvor temperaturerne når ikke mindre end 60 millioner grader

Og ved at sammenligne med billeder fra U.S. Sloan Digital Sky Survey (SDSS), kunne de se, at der langs disse chokbølger dannes nye galakser, som kondenseres ud af det kolde intergalaktiske medium, når det komemr i kontakt med det varme plasma.

Vi har andre steder beskrevet hvordan galakserne vokser ved sammenstød, men det er senere i universets historie, mens  Abell 1869 ligger så langt væk, at lyset fra den stammer fra mindre end en milliard år efter Big Bang.

Kilde: RIKEN