Et nyt studie ledet af europæiske forskere har præsenteret en omfattende analyse af Hubble's mest ambitiøse survey til dato.

Forskerne har for første gang analyseret effekten af de "svage gravitionelle linser" til at karakterisere  universets udvidelse.

En gruppe astronomer ledet af Tim Schrabback fra Leiden Observatory, har udført en omfattende analyse af mere end 446.000 galakser i Hubble's  COSMOS felt, hvor Hubble har brugt 1000timer på at tage 575 let overlappende billeder af den samme del af universet med Advanced Camera for Surveys (ACS) kameraet

Derudover har de brugt rødforskydningsdata fra jordbaserede teleskoper til a måle afstanden til 194.000 af galakserne i feltet. "Alene antallet af galakser der indgår i undersøgelsen, er uden fortilfælde. Men vigtigere er det at med det væld af informationer, har vi kunnet identificere de usynlige strukturer i universet"" siger medforfatteren  Patrick Simon fra Edinburgh University.


Illustration af hvordan Hubble ser tilbage i tiden på, hvordan det mørke stof har udviklet sig  (Ill. ESA)

Det er især det at astronomerne har kunnet bruge dataene til at "veje" det mørke stofs masse over store afstande der er specielt. For at gøre det, har de brugt en avanceret analyse-metode til at beregne hvor meget billedet af hver af galakserne er "vredet" af den gravitionelle effekt (gravitionel linse) fra det mellemliggende stof som inkluderer det mørk stof.

Dermed har de også kunnet bekræfte teorien om at at universets udvidelse accelerer. Men de har også kunnet registrere hvordan det mørke stof påvirker galaksehobenes vækst. Og sidst har de med dataene også fået en yderligere dokumentation for Einsteins teori om hvordan den gravitionelle linse-effekt, ændrer sig i forhold til rødforskydningen.

Resultaterne offentliggøres i den kommende nummer af Astronomy and Astrophysics.

LÆS MERE på ESA's Hubble Spacetelescope homepage