Print
Parent Category: Astronomi
Category: Kosmologi

Det er lykkedes at finde den yngste galaksehob man har fundet indtil nu. Den er så ung at gasserne i den kun lige er ved at fortætte sig i galakser


Quasaren 3C186 har været kendt længe, men et studie af den med Chandra røntgen rumteleskopet har afsløret en milliner grader varm gassky om den.

En quasar (Forkortelse for "Quasi-Stellart objekt" = stjernelignende objekt) er en kraftig radiokilde der stammer fra dannelsen af de første galakser, eller rettere deres supermassive centrale sorte huller.

Gasskyen om 3C186 er en flere millioner grader varm gassky. Udover dens meget høje rødforskydning, som betyder at den ligger meget langt væk, er det en meget stor sky der er om den, som ifølge den nye undersøgelse af den er koldere i centrum, end i yderkanten. Temperaturen i dens centrum er målt til ikke mindre en 30 millioner grader, mens temperaturene i periferien er målt til den sindssyge temperatur 80 millioner grader. Det er meget varmere end selv centrum af en stjerne, men det er naturligvis en tynd gassky efter vores jordiske målestok, så temperaturene kan ikke helt sammenlignes med noget vi kender.

De høje temperaturer skyldes dels strålingstætheden i det tidlige univers, men i lige så høj grad stråling fra den centrale quasar som varmer gasserne op i skyen.

Derfor burde den også være varmest i centrum, så de lavere temperaturer der tilskrives at gasserne er ved at kondensere ud i form af galakseklumper, som dermed er den tidligst kendte galaksehob man har observeret indtil nu.

Gasskyen om quasaren 3C186, fotograferet af Chandra

3C186 ligger i en afstand af godt 8 milliarder lysår, så vi ser 3C186 da den var godt 5,5 milliard år gammel

Kilde: Chandras hjemmeside