For 25år siden fandt man et unikt meget stort rent kulstof-molekyle i laboratioriet, som man for nogle måneder siden også fandt i rummet. Et nyt survey viser endda at det findes i rige mængde!

Opdagelsen af de såkakldte "buckyballs" var en sensation der indbragte opdagerne en nobelpris i kemi. Kulstof mangler normalt 4 atomer i den yderste elektronskal, men i en buckyball har den kun 3 kovalente bindinger til andre C-atomer. Dermed er en elektron fri til at vandre, så molekylet er en særdeles effektiv elektrisk leder. Det er også meget stort molekyle med omkring 60 -atomer og er helt op til 1nm stort!

Siden fundet af buckyballls i sommers, har man ledt videre og har fundet en mængde på flere jordmasser af molekylet, om en stjerne i en anden galakse.


Og de seneste resultater fra Spitzer rumteleskopet og ESOs teleskoper på de Canariske øer, har vist at det findes i rigt mål rundt om i vores egen galakse også.

Nu er kulstof ikke noget tilfældigt atom, men er det stof der binder alle kendte livsformer sammen, så erkendelsen af at det findes overalt, kan have stor betydning for vores opfattelse af livets muligheder i galaksen.

Kilde: NASA/JPL