Rosette

Rosette-tågen er et af de smukkeste stjernedanneselses-områder på himlen. I tågens centrum gemmer der sig en nydannet hob ved navn NGC 2244, og i højre side er NGC2237. Hidtil har man kun kunnet finde 36 unge stjerner i denne hob, men med Chandra´s røntgenbillede har man kunnet tælle 160 nye stjerner!

Helt nydannede stjerner gemmer sig i en tæt støv- og gassky som de først kommer ud af når de er blevet antændt og dens solvind efter nogen tid, har fået blæst resterne af den gassky den er dannet af væk.

På den måde minder det meget om en organisk fødsel, hvor barnet skal ud og befries for moderkagen.Og jeg har selv oplevet 3 fødsler og har studeret mange stjernedannelser til sammenligning, så jeg ved hvad jeg taler om!

Chandras billede vist med rødt, sammen med et foto af hele Rosetten

Men det er en proces der tager mange tusinde år, og indtil da er de nydannede stjerner skjult for vores nysgerrige blikke bag de tætte støvtåger. Infrarøde teleskoper kan se disse lommer af tætte gasser, når de er varmet op. Men også først når de er varmet op;

Så de helt unge stjernedannelser er med andre ord godt gemt både ved infrarødt, almindelig lys og UV lys. Men røntgenstrålingen som rumteleskoper som Chandra kan se, afslører dem!

Rosetten

Her er Chandras billede af rosetten vist alene

Og dermed har man med Chandra's billeder kunnet tælle hvor mange nye stjerner der egentlig bliver dannet i Rosette-tågen. På billedet herover kan man tydeligt se hvor de nyfødte stjerner gemmer sig.

Chandra måler røntgenstråling ved to bølgelængder - eller rettere energiniveauer; 0.5-2 keV og (2-8 keV (kilo-elektronvolt)

Kilde: Chandra's hjemmeside