Interstellart stof

Den planetariske tåge Kronberger 61

Den østriske amatør-astronom Matthias Kronberger har opdaget en planetarisk tåge i stjernebilledet Cygnus

Astronomer har fundet det hidtil tidligste spor af vand i universet. vand-signaturerne er fundet om en Quasar der ligger 12 mia. lysår herfra, svarende til 1,6 mia år efter Big Bang

Stjernehoben NGC1929 og dens omgivende boble

ESO’s Very Large Telescope har taget dette imponerende billede af stjernetågen omkring stjernehoben NGC 1929 i den Store Magellanske Sky, der er en af Mælkevejens satellitgalakser.Denne stjernefødeklinik domineres af et kæmpestort eksemplar af det astronomerne kalder en superboble. Den er dannet af vinde fra unge stjerner og chokbølger fra supernovaeksplosioner.

den interstellare sky om stjernen Rho Ophiuchi

Brintoveriltemolekyler er for første gang blevet fundet i det interstellare rum. Opdagelsen giver ny viden om den kemiske kobling mellem de to molekyler, der er nødvendige for liv: vand og ilt. Nu er det blevet fundet i rummet af astronomer, som har anvendt APEX-teleskopet i Chile, der drives af ESO.

Stjernebilledet Orion er stort set dækket af en stor gassky som rundt omkring lyser op. Den mest kendte del af denne tåge er M42, men M78 er faktisk ved at bryde igennem og vil også blive en strålende tåge!