Interstellart stof

Ørnetågen M16 fotograferet af ESA's Newton XXM

Et af de mest kendte astrofotos fra Hubble rumteleskopet blev kaldt "Pillars of creation" Nye analyser af området viser at de ikke er dannet af blæsten fra nyfødte stjerner, men fra en tidligere supernova i tågen.

M17 omega tågen

Et nyt billede af Omega-tågen, optaget af ESO’s VLT, er et af de skarpeste billeder af tågen der nogensinde er taget fra Jorden og afslører ekstraordinære detaljer i det kosmiske landskab af gasskyer, støv og nyfødte stjerner.

S106

Den stjernedannende tåge "Sh 2-106" (S106) som ligger et par tusind lysår herfra i retning af stjernebilledet Svanen, ligner et meget smukt fredfyldt område.

Men i dens midte er en stor ung stjerne ved navn S106 IR ved at splitte hele tågen ad. Gasserne omkring tågens centrum er iflg. Hubble målingerne 10.000grader varme. Stjernen S106 IR selv er skjult af den mørke støv- og gasskyer

Kilde: ESA

Når interstellare skyer kollapser dannes der tunge stjerner som hurtigt eksploderer som supernovaer og får resten af gasskyen til at kollapse og danne stjerner - det gjaldt også for Solen.
Så nu vil astronomer og geologer prøve at plukke rester fra disse supernovaer ud af meteoritter som menes at stamme fra det tidligste solsystem.

Kilde: Washington State University

Ved hjælp af ESO’s Very Large Telescope har astronomer opdaget en gassky, der er flere gange tungere end Jorden og som accelerer hurtigt i retning mod det sorte hul i Mælkevejens centrum. Det er første gang nogensinde, at en sådan dødsdømt sky, som nærmer sig et supertungt sort hul, er blevet observeret. SE SIMULATIONEN