Interstellart stof


Lyd kan jo ikke rejse men (amatør)astronomer fra Chilidog observatoriet har sammen med lyd-producere reduceret frekvensen med 1,75 trillioner gange og omdannet spektrummet fra Helix-tågen til lyd, som lyder som - den smukkeste musik (Bill. af Rosette-tågen)

Molekyler er atomer der holdes sammen af magnetiske kernekræfter. Normalt splittes molekyler ad, når de bliver mere end nogle tusinde grader varmt, men nu har det Japanske AKARI teleskop fundet bobler af millioner grader varm CO-molekyler!

Carina-tågen

ESO’s Very Large Telescope har leveret det hidtil mest detaljerede infrarøde billede af stjernefabrikken Carina-tågen. Mange hidtil skjulte detaljer, spredt over et spektakulært himmelsk landskab af gas, støv og unge stjerner, er dukket frem. Det er et af de mest dramatiske billeder, VLT nogensinde har taget.

NGC3324

Dette nye billede af stjernefødeklinikken NGC 3324 er blevet optaget med Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2m teleskopet på La Silla-observatoriet i Chile. Den intense ultraviolette stråling fra flere af NGC 3324’s varme unge stjerner får gasskyen til at gløde i flotte farver og har skabt et hulrum i de omkringliggende skyer af gas og støv.

Helix tågen fotograferet af EO

ESO’s VISTA-teleskop på Paranal-observatoriet i Chile har optaget et infrarødt billede af Helix-tågen. Billedet  afslører tråde af kold gas, som er usynlige på billeder taget i synligt lys, og det bringer en rig baggrund af stjerner og galakser frem i lyset.