Guld, bly og de andre tungeste metaller dannes ikke i stjerner og supernovaerne forklarer kun halvdelen af det. Men hvor dannes det så?

Universet's almindelige (baryonske) stof består mest af brint og helium. Yderligere 8 tungere grundstoffer dannes i stjernerne og spredes ud i det interstellare rum med solvinde, og når stjernerne dør.

De øvrige tungere grundstoffer dannes normalt kun når stjerner eksploderer i supernovaer. Men supernovaerne producerer ikke ret mange af de helt tunge grundstoffer som bly og guld, så hvor kommer de fra?

"Kilden til omtrent halvdelen af de tungeste grundstoffer i universet har været et mysterium i lang tid. Den mest poulære idé har været at de stammer fra supernovaer, men nyere modeller af supernovaer understøtter ikke den idé"  siger Hans-Thomas Janka, senior scientist ved Max Planck Institute for Astrophysics (MPA)

De nye modeller foretaget af tyske astronomer, viser at de dannes i rigt mål når neutronstjerner kolliderer eller smelter sammen. Det sker ved den såkaldte "rapid neutron capture" proces  (også kaldte r-proces)som kræver meget høje densiteter neutroner. Man er endnu ikke sikker på hvor neutron-densiteterne er store nok, men de nye modelleringer af neutron-stjerne sammenstød viser at de kan være kilden til den manglende halvdel af de tungeste grundstoffer

På grafen herunder ser man hvordan r-processen forløber i de 4 stadier der er illustreret i animationen øverst


LÆS MERE på Max Planck Gesellschaft