Interstellart stof

Interstellare skyer i og omkring galaksen M101 (C) Astronomibladet.dk
Interstellare skyer i galaksen M101 (Foto:Astronomibladet)
Man har længe vidst at der er en direkte sammenhæng mellem de interstellare skyers bevægelseshastighed om galaksekernen og stjernedannelses-raten. Ligesom i Jordens atmosfære spiller turbulens tilsyneladende en stor rolle, som man dog endnu ikke ved så¨meget om. Man har derfor hidtil ment at mere fertile galakser og "starbursts" skyldes turbulens i det interstellare medium - fx fra galaksesammenstød - som accelererer gasserne op og skaber stjernedannelserne.

Men en ny undersøgelse af de interstellare skyer i bla. M101, viser at de interstellare skyers hastighed alene afgøres af tyngdekraften!

'The Turbulent Interstellar Medium' fra Harvard
Stjernedannelser i Mælkevejen
Stjernedannelser i Mælkevejen

ESA har offentliggjort en kortlægning af Mælkevejen kaldet Herschel infrared Galactic Plane Survey (Hi-GAL). Hi-GAL viser himlen ved infraræøde bølgelængder i en hidtil uhørt opløsning. Men Hi-GAL omfatter også en katalogisering af punktformige infrarøde kilder i vores kvadrant af Mælkevejen, som har afsløret over hundredetusinde små varmekilder, som kan være forskellige stadier af begyndende stjernedannelser!

Se New Herschel maps and catalogues reveal stellar nurseries across the Galactic Plane
Bobbeltågen NGC 7635 fotograferet af Hubble
Bobbeltågen NGC 7635 fotograferet af Hubble

Hubble rumteleskopet har taget denne nye fantastiske mosaik af 4 billeder af bobbeltågen NGC 7635. Den ligger 8.000 lysår fra Jorden. Boblen er resultatet af de første vinde fra den nyfødte stjerne SAO 20575 som ligger lidt tv. for centrum af boblen.Efter som SAO 20575 ligger i den tætte molekylesky den er dannet af, danner stjernevindene en nu 10 lysår stor bobbel i de stjernedannende skyer.
Se heic1608 — Photo Release Hubble captures birthday bubble fra ESA
Himlen kortlagt ved højenergi-frekvenser
Himlen kortlagt ved højenergi-frekvenser

Højt oppe i de Mexikanske bjerge ligger HAWC observatoriet, (High Altitude Water Cherenkov) som registrerer den højenergi stråling fra rummet, som kan trænge igennem den øvre atmosfære. HAWC observatoriet har nu gennemført deres første kortlægning af himlen.
" HAWC giver os et nyt syn på høj-energi himlen. De nye data viser galaksen i hidtil usete detaljer, som afslører flere nye højenergi-kilder, og hidtil usete detaljer i dem man kendte" siger Jordan Goodman, professor i fysik fra University of Maryland.
Kilde: 'HAWC Gamma-Ray Observatory Reveals New Look at the Very-high-energy Sky'
Interstellart stof  om Saturn
Interstellart stof om Saturn,. fanget af Cassini sonden

Cassini sonden som jar kredset om Saturn siden 2004, har insrumenter til at samle støv fra systemet. Men nogle enkelte - 36 partikler - har vist sig at være anderledes; De ramte støvsamleren med en hastighed på 72.000km/t og ville dermed være fortsat direkte gennem solsystemet hvis Cassini ikke havde fanget dem. de menes at stamme fra "den lokale bobbel" af interstellart stof, som solsystemet bevæger sig igennem.
Se 'Saturn Spacecraft Samples Interstellar Dust' fra NASA