NGC7000-normamerikatågen . infrarød og visuelt

Nordamerikatågen NGC7000 med dens karakteristiske lighed med det nordamerikanske kontinent, ser helt anderledes ud i det infrarøde rumteleskop Spitzers nye billeder af tågen.

Den infrarøde del af tågen, som viser de varme støvtåger i stjernedannelseskomplekset, er typisk beliggende i områder hvor de nydannelse stjernedannelserne er bklevet varme nok til at få dem til at lyse op i det infrarøde spektrum.

De røde tåger der udgør den tåge vi normalt ser af den, er derimod de ioniserede gasser (hovedsageligt brint) som er en væsentlig del af stjernedannelserne og som med andre hører til de dele af tågen der ligger forud for stjernedannelserne

NGC7000-normamerikatågen . infrarød og visuelt

Dermed ser tågen naturligvis også meget forskellig ud i Spitzers infrarøde billeder, idet den del af tågen der udsender mest infrarødt lys, er den mørke del i den del af tågen der ligner den mexikanske golf midt i billedet.

Men i Spitzers billeder som er taget ved 24 mikron bølgelængde, ser man også tydeligt hvordan støvtågerne (med rødt på højre billede) ligger bag gastågerne.

Studiet af Nordamerikatågen er en del af en undersøgelse af hvor mange stjerner der dannes i tågen og hvor stor- og langt væk den er fra os. NGC7000 ligger efter de nuværende estimater 1800lysår fra Jorden.

LÆS MERE hos NASA/JPL