Historisk astronomi

ALMA er med sit 16km store array verdens største observatorium!

Lick Observatoriets exoplanet-jæger robot teleskop

Lick Observatoriet har lavet et fuld-automatisk robot teleskop, som hver nat checker vejret og laver serie efter serie af meget præcise målinger på en samling udvalgte stjerner, for at prøve at finde eventuelle exoplaneter om stjernerne.

Teleskopet har allerede fundet 2 bekræftede exoplaneter.

LÆS MERE på Lick Observatory og arXiv.org

Giant Magellan telescope 25m (GMT)Det 25m store Giant Magellan telescope (GMT) har passeret er review og fået grønt lys for at påbegynde støbningen.De første 3 af de 7 spejle er allerede færdige, og bjergtoppen den skal bygges på er jævnet. GMT skal ifølge planen stå færdig i 2020

Kilder: GMTO og Carneige Institute

RAS

Det engelske Royal Society - som bla. er verdens ældste videnskabelige forlag - har lanceret en åben peer-review service, Abonnementer på Peer-review magasiner er så stor en udgift for universiteterne af man herhjemme har snakket om en lignende dansk service.

LÆS MERE på Royal Society

Dr. Carl Sagan

Det amerikanske Library of Congress har frigivet en lang række noter, originalmanuskripter og interviews med den berømte nu afdøde astronom og astrobiolog Dr. Carl Sagan. Der er bla. hans noter hvor han første gang beskrev Jorden som "the pale blue dot" og mange lydklip med ham man kan gå på opdagelse i.

SE DOKUMENTERNE og HØR UDSENDELSERNE her