Historisk astronomi

4 lasere guider ESO teleskoper
4 lasere guider ESO teleskoper

ESA holdt forleden "first ligth" for deres Four Laser Guide Star Facility (4LGSF). Fire 22W lasere får Natrium-molekyler i den øvre atmosfære til at lyse, og skaber derved 4 kunstige guidestjerner, som viser præcist hvordan atmosfærens bevægelser afbøjer lyset. Informationen skal bruges til at kompensere for lufturoen, så ESO's teleskoper stort set kan ophæve atmosfærens begrænsninger.

Se http://www.eso.org/public/denmark/news/eso1613
Foto af M1 taget med CHIMERA
Foto af M1 taget med CHIMERA
Det meste i rummet foregår uendeligt langsomt, men nogle ting går lynhurtigt; Fx. Krabbetågens (Se bill.)pulsar som roterer på 1/32sek, eller Kuiperbælte asteroider som et kort sekund afslører sig ved at passere foran en stjerne. Derfor har Caltech bygget et specielt kamera kaldet CHIMERA (Caltech HIgh-speed Multi-color camERA), til at optage og analysere film med 40billeder/sek!
"Det der gør CHIMERA unik er, at dets evne til høj-hastighed, wide-field, flerfarvet optagelser fra jorden, som kan bruges til en bred vifte af videnskabelige formål, Det er det mest følsomme instrument af sin art." sagde Gregg Hallinan fra teamet bag.

SE 'Versatile Instrument to Scout for Kuiper Belt Object' fra JPL
Above and below fotoudstilling
Universet gentager i det store og små; Fra galakser til vandet i et afløb, planeter der kredser om stjerner og atomer til interstellare tåger der ligner et hestehoved. Det har fået en af Danmarks bedste astrofotografer Heine Wieben og den prisvindende undervandsfotograf Morten Beier, til at lave fotoudstillingen 'Above and belowe', som netop nu er udstillet hos Novo.
Ideen er ikke kun at vise ligheder og nogle flotte fotos, men har også en pointe om at vi skal passe på naturen, både i det store og små.

SE FLERE BILLEDER på Above and Below på facebook
Starwars sammenfald
Der er et stort hype om den nye Starwars film som har premiere i dag. Og uanset om man nu gider den eller ej, så har Starwars budt på flere overraskelser, såsom da man fandt korot 16b som er en exoplanet om 2 stjerner; Nøjagtigt som i den første Starwars film. eller da man opdagede det store krater på Saturnmånen Mimas, som får den til at ligne "Deathstar" rumstationen.
SE TRAILER og læs om sammenfaldende hos NASA
En af de fire guidestjerne lasere Rumteleskoper kan se meget finere detaljer end observatorier på Jorden, fordi der ikke er nogen atmosfære til at sløre billederne. Men ved at analysere 4 laserstrålers afbøjning i atmosfæren og kompensere for det, vil ESOs 8,2m store teleskoper kunne eliminere det meste af lufturoen,

Nu er laserne klar til brug, så de første tests kan begynde.

Kilde: Four Laser Guide Star Facility passes key milestone hos ESO