Historisk astronomi

Verdens største radioteleskop - Square Kilometer Array - vil stå klar i Australien om 3 år. Radioteleskoperne vil have en umådelig opløsningsevne og med nye sensorer vil de registrere et meget bredt spektrum. Eneste problem er: Datakraft, når det kommer til at genere 1000 terrabytes/dag! Derfor leder man efter en ny form for supercomputer til dette ene formål

Kilde: ICRAR

De andet 8,4m store spejl til det kommende amerikianske 24,5m Giant Magellan Telescope (GMT) bliver støbt i den kommende måned. Hvert af de syv spejle i GMT er med andre ord lige så store som ESO's nuværende VLT teleskoper. Imens arbejder ESO videre med deres 42m OWL teleskop som endnu kun er i planlægningsfasen.

Kilde: GMTO

ALMA radioteleskoperne

EU har bevilget 9,5 mio EUR (72mio kr) til ALMA (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) radioteleskop-arrayet i Chile, som skal stå færdigt i 2015.

I 2012 er der 50-års jubilæum for grundlæggelsen af det Europæiske Syd Observatorium (ESO), der er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i verden. ESO planlægger flere spændende aktiviteter i løbet af året.

Det lykkedes Gemini observatoriet at slå rekord for fineste opløsningsevne, da de under test af deres nye laser-guidede adaptive optik (LGO) opnåede at opløse et fjernt ekstragalaktisk objekt i detaljer ned til 0,052 buesekund. Det svarer til at kunne se detaljer på kun 150m på Månen. LGO'en analyserer og neutraliserer atmosfærens bevægelser

LÆS MERE HER og HER