Historisk astronomi

Den nye videnskabminister Morten Østergaard (R) talte forleden på konferencen "Space for the Artctic '12" på DTU i Lyngby. I forbindelse med de udfordringer klimaforandringerne udgør, understregede han især hvor vigtig rumforskningen er, og hvor meget ESA's indsats betyder for os

LÆS MERE på Ministeriets hjemmeside

Den græske kunster Nick Sotiriadis som har specialiseret sig i at lave virtuelle modeller, offentliggjorde forleden en meget detaljeret model af Mars-roverne Spirit og Opportunity. Modellen som er en 3D rendering af billeder han har fundet on-line kan vise roverne fra en hvilken som helst vinkel og i ethvert lys og landskab.

SE MERE på Nick Sotiriadis's hjemmeside

Månen

De fleste har hørt om Titanics' forlis da den 14 april 1912 stødte på et isbjerg. At den sank skyldes hovmod, da skibet fortsatte for fuld fart selvom der var advarsel om isbjerge. Men hvorfor var det pludselig så mange isbjerge på ruten? Det skyldtes iflg. astronomer fra Texas State Uiversity at M tidevandet var usædvanligt kraftigt lige de dage, fordi Månens perigæum faldt sammen med fuldmånen og dermed højvandet, som dermed fik sendt sendt isbjergene længere sydover end normalt.

Kilde: Texas State University

Sir John F. W. Herschels (1792–1871) originale noter er blevet restaureret og  lagt online af Harry Ransom besøgscenteret på Texas University. Her kan man se både personlige noter og noter og tegninger fra hans forskning.

Kilde: Texas University

ESO har fået leveret 4 nye teleskoper til deres kommende nye laser-adaptive system kaldet Four Laser Guide Star Facility (4LGSF). De 4 4LGSF teleskoper skal lave 4 kunstige stjerner som ESO's 10m teleskoper skal guide efter for at ophæve luftens bevægelser

LÆS MERE hos ESO,  SE DETALJER hos TNO