Historisk astronomi

ESO's 39,3meter store 1 milliard Euro dyre 'E-ELT' (ESO-Extremely Large Telescope) rykkede forleden lidt tættere på sin realisering da 5 medlemslande stemte for projektet og 4 stemte for en resolution om den. Danmark stemte dog ikke med.

LÆS MERE hos ESO

Det er lykkedes japanske teknikere på Subaru teleskopet at lave en adaptiv optik (AO), der kan bruges i det visuelle spektrum. De hidtidige AO'er har kun kunnet bruges ved de længere IR bølgelængder som er mindre påvirket af lufturo. Billederne her dækker 2x2 bue-sekunder!

LÆS MERE på naoj.org

Kippenheuer  Institut für Sonnen-physic har netop præsenteret deres nye 1,5m solteleskop  på de Canariske øer. Teleskopet er dermed et af de verdens største solteleskoper, om vil kunne levere billeder med en opløsningsevne på 0,08" svarende til godt 60km på Solens overflade!

LÆS MERE på KIS hjemmesiden

Amerikanske og kinesiske forskere har installeret det første af 3 automatiske teleskoper kaldet Antarctic Survey Telescopes (AST3). AST-teleskoperne er ½meter store RC teleskoper med 110megapixel CCD der kan køre helt selvstændigt. De har en lidt speciel kuppel for at holde sne ude, og bruger en Celestron C8 som guidescope (lige over mandens hoved)

LÆS MERE på Texas A&M university

Fredag eksploderer en bjergtop i Chile, for at give plads til det kommende Giant Magellan Telescope (GMT) som bliver et 24,5m stort teleskop der skal stå færdig i 2018. Rydningen af bjergtoppen kan ses live på  statedept.connectsolutions.com/chile Vælg "Enter as a Guest" og skriv dit navn som login

Kilder: Carneige Science Inst. og Wikipedia