Historisk astronomi

HCS kameraerJapans NAOJ observatorium har installeret et nyt kamera på deres 8,2m Subaru teleskop. Kameraet som vejer 3 tons har en 5x så stor en CCD som det tidligere, og giver dermed teleskopet et synsfelt på 1½grad! 

For at opnå så stort et synsfelt med et 8,2m teleskop har kameraet en række korrektionsliner hvoraf den forreste (nederst på bill.) er 82cm i diameter. Næsten lige så stor om verdens største linseteleskop som er 100cm

SE MERE på NAOJ
Månelanding

Hvor var du, da mennesker gik på Månen?  I anledning af 40års-dagen for det sidste fodspor på Månen, åbner Kroppedal museum en ny særudstilling lørdag den 8/9 der handler om mennesket og Månen.

Kroppedal inviterer derfor vore læsere på en særlig åbning på lørdag - så hent invitationen her

UNESCO og IAU har offentliggjort en portal med dynamiske, offentligt tilgængelige astronomiske databaser, debatforum mm., som er ment som en portal til- og opbevaringssted for verdens astronomiske kulturarv.

SE DEN på www.astronomicalheritage.net

ESO's VLT

I anledning af ESO's 50års-dag kan du, for første gang i dets historie, bestemme hvad VLT skal observere eller endda vinde en fantastisk rejse til Chiles betagende Atacama-ørken og selv hjælpe med at udføre observationerne.

Astronomer har observeret hjertet af en fjern kvasar med hidtil udset skarphed, to millioner gange skarpere end det er muligt med det menneskelige øje. Observationerne er lavet ved for første gang at sammenkoble APEX teleskopet i Chile med 2 andre teleskoper på forskellige kontinenter.