Historisk astronomi

Giant Magellan Telescope Organization er blevet færdig med den første del af det kommende 25m Magellan teleskop.

Magellans hobedspejl kommer til at bestå af 7 spejle på hver 8,2 meter, hvoraf det første nu er færdig. På billedet ses spejlcellen de skal indsættes i.

LÆS MERE på Careige Science

Den kendte danske forsker Henning Haack har skrevet en ny dansk bog om meteoritter.  Så hvis du vil vide noget om meteorer, meteoritter og meteornedslag som fx. Tunguska er der her en levende fortælling til en fornuftig pris.

Den enorme CCD på IU

Indiana University er ved at konstruere en 1,4ton tung enorm CCD med 1000megapixels. Den skal monteres på Kitt Peak's 3,5meter WIYN teleskop, hvor den vil give et synsfelt på 1kvadratgrad.

Målet med den nye CCD er at den skal kortlægge hele himlen med en hidtil uhørt detaljegrad der kommer til at overstige SDSS-surveyet.

Kilde: Indiana University

Der er milliarder af galakser, så naturligvis er der masser der ligner bogstaver. Derfor har astronomer bag "Galaxy-Zoo" projektet lavet en generator der kan skrive med galakser, som her hvor der står astronomibladet. Prøv selv  her ...

NGC300 (Hubble image)

Astronomer fra Berkely og Fermilab tændte forleden verdens hidtil største digitalkamera på 570megapixel. Den enorme CCD som er monteret på et 4m teleskop i Sydamerika, er specielt lavet til at studere mørk energi, ved at analysere det rødforskudte lys fra fjerne galakser,.

Kilder: Berkely University og Fermilab
SE OGSÅ Darkenergysurvey.org