Historisk astronomi

Pyramider

De gamle ægyptere observerede natur-fænomener nøje, og fortolkede dem som gudernes handlinger. Så når  de observerede ildkugler og fandt meteoritter, indgik de som artefakter i deres kunst, og påvirkede deres kultur

Kilde: The Royal Society

ESO indviede denne uge officielt det nye ALMA submilimeter array af radioteleskoper som kommer til at vise himlen endnu mere detaljeret end de optiske teleskoper. Samtidigt besøgte kronprins Frede også ESO.
ALMA (Acatama Large Milimeter Array) som er et af verdens største astronomi-projekter, indvies officielt næste uge 13 marts. ALMA består af 66 antenner der arbejder sammen som ét 14km stort teleskop i submilimeter-spektret, og dermed overgår de optiske teleskopers opløsningsevne.

LÆS MERE på ALMA Observatory


meteornedslag på Jorden

For 13.000år siden forsvandt en udbredt kultur kaldet Clovis i USA. Mange forskere mener det må have skyldtes et komet- eller meteornedslag, men engelske forskere som har sammenlignet kendte nedslags-kratre med Clovis-kulturens forsvinden, afviser at det har skyldtes et nedslag

Kilde: Royal Holloway University of London

9 februar 1913 kløvede en hel sværm af ildkugler aftenhimlen fra Canada til Florida. Nu - 100år senere - har historikere og astronomer rekonstrueret hændelsen: Det var en større meteor der skøjtede hen over den øvre atmosfære og brød i stykker. De blev set over 10.000km og endte sandsynligvis ved kysten øst for Antarktis.

LÆS MER på Texas State University