Historisk astronomi

ALMA viser sit potentiale

ALMA submilimeter array radioteleskoperne har nbu for første gang taget et billede med hele sin opløsning. Billedet her viser ALMA billedet th taget ved 500MHz, sammnlignet med et visuelt Hubble billede th. Billedet har en oplæsning på 3,5 buesekunder

Kilde: National Observatory of Japan (NAOJ)

Smykker lavet af meteorsten

I 1911 fandt man forarbejdede metalsmykker i Ægypten, som viste sig at være 2000år ældre end noget andet kendt forarbejdet metal. Men nye undersøgelser viser at de ikke blev lavet af jern-malm, men derimod af jernmeteoritter!

Læs mere på University College London

Det er lykkedes at lave en ny slags adaptiv optik, med en tynd glas-korrektor der holdes af et magnetisk felt, som kan justere billedet over 585 punkter 1000x/sekund. Dermed har de opnået en opløsningsevne på kun 0,02 buesekunder! Med en lignende teknik på fx. det kommende 25m Magellan teleskop (bill.), kunne slå selv det nye James Webb rumteleskop.

LÆS MERE på Carneige Science Institute

M31 fotograferet af NAOJ 8m teleskopet

NAOJ har indviet deres nye Hyper Suprime-Cam (HSC)-kamera på det 8,2m store Subaru Teleskop. HSC giver et enormt synsfelt på 1,5 grader, så den har kunnet lave denne fantastiske mosaik af Andromeda galaksen

tredive meter teleskopet

University of California og UCLA underskrev forleden en aftale om igangsætningen af Thirty Meter Telescope, (TMT) som skal blive et af verdens mest avancerede teleskoper. TMT skal påbegyndes i April 2014 på Mauna Kea bjerget på Hawaii og skal stå klar i 2021. Det bygges i samarbejde med en række andre universiteter i Kina, Indien, Japan og USA.

Kilde: UCLA