ESOs nye besøgscenter og planetarium i Garching

ESO har fået en donation til et planetarium og besøgscenter i nærheden af hovedkontoret i Garching bei München i Tyskland. Supernovaen som ESO planetariet og oplevelsescenteret kommer til at hedde, vil blive en fantastisk præsentation af astronomi til den brede befolkning.

ESO har accepteret en donation fra Klaus Tschira Stiftung, der financierer opførelsen af et nyt planetarium og besøgscenter på grunden der også huser ESOs hovedkontor i Garching bei München i Tyskland. Det nye center vil blive drevet af midler fra ESO og er designet til at inspirere befolkningen til at kigge op på stjernerne samt lære dem om astronomiens vigtighed og dens indvirkning på vores dagligdag.

Den nye facilitet vil give besøgene et spektakulært udstillingsvindue ind til generel astronomi og vil samtidig give et indblik i ESOs videnskabelige resultater, projekter og videnskabelige gennembrud. Al indholdet vil kunne findes både på engelsk og på tysk.

ESOs nye besøgscenter og planetarium i Garching

Den nye bygnings unikke design vil minde om et binært stjernesystem, hvor masse overføres fra den ene stjerne til den anden - dette vil i sidste ende skabe en supernova. Dette ses også i facilitetens navn: ESO Supernova. Designet af denne slående, elegante bygning er blevet udtænkt af Klaus Tschira med hjælp fra arkitektfirmaet Bernhard + Partner der har hjemme i Darmstadt.

Dette center bliver en 'søster' til det spektakulære Haus der Astronomie, der er et center for astronomi uddannelse og formidling i Heidelberg, Tyskland. Centeret blev grundlagt i 2008 af Max Planck Society for the Advancement of Science og Klaus Tschira Stiftung.

Supernovaen vil give en uforglemmelig oplevelse takket være full-dome planetariet der vil gøre brug af den seneste teknologi samt en permanent og dynamisk udstilling på mere end 2.000 kvadratmeter. Yderligere lokaler der vil lægge hus til konferencer samt en række foredrag, workshops. Ydermere er der planer om et offentligt observatorium der ledes af frivillige ESO astronomer og ingeniører.

"Astronomi er en fascinerende og inspirerende videnskab og jeg er stolt over at have mulighed for at bidrage med at bringe begejstringen over astronomi ud til verden," siger Klaus Tchira, der er administrerende direktør i Klaus Tschira Stiftung.

"Vi håber at dette center vil skinne som en meget klar, ny stjerne og vil skabe begejstring og passion for astronomi omkring sig," siger Tim de Zeeuw, ESOs generaldirektør.

Centeret vil efter planen møde en række bæredygtigheds mål indenfor miljø, økonomi, socialkulturelt og funktionelle aspekter for projektet samt for teknologien, processerne og beliggenheden.

ESOs hovedkvarter ligger i Garching research centre omkring 15km nord for München.

Det er en af de største forsknings- og teknologiske bygninger i Tyskland med 6.000 ansatte og 13.000 studerende. Det er også hjemsted for Technical University of Munich, flere institutter af Max Planck Society, Ludwig Maximilian University of Munich, Bavarian Academy of Sciences og mange andre velansete institutter og selskaber.

Dette projekt er baseret på den idé der udsprang fra samarbejdet mellem ESO og Heidelberg Institute for Theoretical Studies (HITS) - forskningsinstituttet under Klaus Tschira Stiftung. Byggearbejdet er planlægges af påbegynde i 2014.

Kilde: ESO