Alle galakser har et sort hul i centrum, som kan identificeres som klare røntgenkilder. Men nogle lyser mere end andre og enkelte som kaldes AGN (Active Galactic Nuclei), endda rigtigt meget. AGN'er kommer i 2 typer, afhængigt af strålingens egenskaber, hvor den ene type typisk er klarere end den anden: Forskellen på de 2 menes at afhænge af dels hvor meget stof de fodres med og dels kan de være gemt i tætte støvskyer.

De sidste 30år hvor man har studeret galakser i røntgenlys, har man set AGN'er skifte type og blusse op, for så at falde til ro igen i løbet af årtier, som jo kun er et øjeblik astronomisk set.

Men en af de mest bemærkelsesværdige er galaksen Markarian 1018's AGN, som i løbet af 1980'erne skiftede fra svag til meget klar, hvorefter den faldt hen og blussede op igen. Nye studier af Markarian 1018AGN, viser at den er faldet til kun 1/8 fra 2010 til 2016!

Studier med både Chandra Røntgen rumteleskopet og Hubble viser nu at det skyldes udsultning; Den får bare ikke støv og gaser nok længere.

Kilde: Chandra Missionpages hos NASA