Et koordineret studie med en "hel flåde" af rumteleskoper inkl. ESA's XMM-Newton og Integral, afslører overraskende detaljer af de skyer der er samet om det supermassive sorte hul i galaksen Markarian 509, der ligger ½ mia. lysår fra Jorden.
Markarian 509 er en såkaldt "aktiv galakse" hvilket vil sige at dens centrale sorte hul udsender store mængder røntgen- og radio-stråling.
Vi er vant til at man ikke kan se meget af hvad der foregår om et sort hul, fordi de som regel ligger gemt i tætte støvskyer i galaksernes kerner. Men røntgenstråling passerer mere uhindret ud af støvskyerne og ved at studere en meget aktiv galakse som vi ser lige oppefra, har man kunnet studere støv- og gasskyer meget tæt på det centrale supermassive sorte hul i Makarian 509.
Og billederne afslører skyer der drives væk fra det sorte hul af det voldsomme strålingstryk
Det er den samme mekanisme som forplanter sig ud i galaksernes skiver som chokbølger og derved sætter gang i voldsomme "starbursts", som kan strippe galaksen fuldstændigt for interstellare gasser der kan danne senere stjerner. Dermed risikerer galaksen at ende som en stille elliptisk galakse, befolket at stadigt ældre stjerner og uden synderlig ny stjernedannelses-aktivitet.
Kilde: ESA