Print
Parent Category: Astronomi
Category: Galakser

UNge stjerner i den elliptiske galakse M105

Elliptiske galakser er galakser uden spiralstruktur og interstellare gasser. Dermed er der ingen stjernedannelser i dem - mente man. Men en ny undersøgelse har ikke desto mindre fundet unge stjerner i den elliptiske galakse M105!

Elliptiske galakser er typisk rester af normale galakser, der er skabt af en eksplosiv 'starburst event'. Det er typisk galakse kollisioner der får de sorte huller til at smelte sammen og derved skabe en udadgående chokbølge der får alle gasser i galaksen til at kollapse og danne stjerner. Og det der ikke kollapser på den måde, bliver blæst ud af galaksen.

Disse starburst events kan også startes når små galakser kommer for tæt på store galakser, som det er tilfældet med Andromeda galaksens (M31's) følgegalakser M32 og M110.

Dermed er de elliptiske galakser næsten klinisk renset for senere nye stjernedannelser.

Men den nye undersøgelse af den større elliptiske galakse M105 med Hubble rumteleskopet , har afsløret adskillige unge blå stjerner som normalt kun bliver mellem 5-100 millioner år gamle i den form.

UNge stjerner i den elliptiske galakse M105

Nyheden er kommet som pressemeddelelse men er endnu ikke online

Kilde: University of Michigan

Man har også for nyligt fundet ringe af stjernedannelser rundt om elliptiske galakser, som sikkert er begyndede nye stjernedannelser i resterne af de interstellare gasser der er blevet blæst ud af galaksen.

Dermed er der efterhånden grund til at tro at de elliptiske galakser med tiden godt kan "komme igang" igen.

LÆS OGSÅ Døde galakser omgivet af ringe af nye stjerner